Santa Claus

Joulupukin historia

Tämän toisaalta tosiasioihin perustuvan ja toisaalta fiktiivisen selostuksen takana ovat historiallisten tosiasioiden lisäksi ne tarinat ja legendat, jotka joulupukki Pakkanen on tietoonsa saanut erilaisista ja erikielisistä aikakirjoista ja muista autenttisista lähteistä. Kuten tarinat ja legendat yleensäkin, osa niistä pitää varmasti paikkansa sellaisenaan kun taas osa on aikojen kuluessa muuttuneita tai muunneltuja totuuksia.

Joulupukki Pakkasen äidinkielen suomen joulu-sanan alkuperästä on paljonkin erilaisia käsityksiä, joista muinaisgermaaninen on ehkä loogisin. Sen mukaan sana on peräisin pyörää tarkoittavasta sanasta hjul, josta sitten ovat muotoutuneet mm. sanat jol ja jehwla, joka oli muinaisgermaanien auringonkierron juhla.

Joulupukin omat juuret ovat nykyisen Turkin alueella, jossa 300-luvulla Gemilerin saarella nykyisen Fethiyen kaupungin lähellä elänyt Myrnan piispa Pyhä Nikolaos tunnettiin laajalti hyväntekijänä, joka vuosittain joulukuun kuudentena päivänä jakoi lahjoja erityisesti köyhille lapsille. Ja jo keskiajalla lasten suojeluspyhimyksen aseman saanut Pyhä Nikolaus on myös suomalaisen joulupukin esi-isä. 

Legenda kulkeutui keskiseen Eurooppaan mitä ilmeisimmin hollantilaisten merimiesten mukana, ja vielä nykyäänkin eri puolilla vanhaa mannerta lapsille jaetaan lahjoja Pyhän Nikolauksen päivänä 6. joulukuuta. 

Pyhän Nikolauksen hollanninkielisestä Sinterklaas-nimestä onkin johdettu englanninkielinen Santa Claus. Hollannissa lapset saavatkin lahjoja Sinterklaasilta joulukuun 5. päivä.SaveSave

Amerikasta kuuluisuuteen kirjoissa, runoissa, sanomalehdissä ja Coca-Colan mainoksissa!

Suuren maailman tietoisuuteen joulupukki nousi ensimmäisen kerran amerikkalaisen kirjailijan Washington Irvingin satiirisessa teoksessa A History of New York from the Beginning of the World to the End of the Dutch Dynasty by Diedrich Knickerbocker, jossa Pyhä Nikolaus kuvattiin hyväntuulisena, vaunuissa lentävänä ukkelina, joka tiputteli lahjoja savupiipusta sisään.

Maailman ensimmäisen joulupukkiaiheisen lyyrisen tekstin loi niin ikään amerikkalainen kirjailija Clement Clarke Moore, joka kirjoitti perheelleen jouluaattona 1822 runon A Visit from St. Nicholas, joka tunnetaan myös nimellä The Night before Christmas.

Maailman tunnetuin piirretty joulupukkihahmo eli Coca-Colan joulupukki on oikeastaan – kuinkas muutenkaan – suomalainen, sillä sen tekijä oli sukujuuriltaan suomalainen mainosmies Haddon Hubert Sundblom. Hänen Föglön kunnassa Ahvenanmaalla Suomessa syntynyt isänsä oli muuttanut kotimaastaan Chicagoon. Useille amerikkalaisille tuotemerkeille mainontaa tehneen mainostoimiston omistajana ja taiteellisena johtajana toiminut Sundblom oli itsekin varsin valloittava persoona – tunnettiinhan hänet lisänimellä Sunny. Siksi ei olekaan mikään ihme, että hän piirsi joulupukin hyväntahtoiseksi, ilmiselvästi elämästä nauttivaksi hahmoksi. Ensimmäisen kerran suuren amerikkalaisyleisön silmien eteen joulupukki ilmestyi Coca-Colan ehdottomasti tehokkaimpana myynninedistäjänä Saturday Evening Post –sanomalehdessä vuonna 1931.

Mutta ihan oikeasti joulupukki asuu Korvatunturilla!

Vaikka jotkut asiasta tietämättömät yrittävätkin sijoittaa joulupukin asumaan Pohjoisnavalle, niin on siellä kuitenkin sen verran kylmä, että satunnaisten tiedemiesten lisäksi siellä viihtyvät pelkästään paksuturkkiset jääkarhut. Kyllä joulupukki ihan oikeasti asuu Korvatunturilla Suomen pohjoisessa Lapissa. Eikä se olekaan ihme eikä mikään, sillä antaahan jo asuinpaikan nimikin ymmärtää, että kyllä Korvatunturi jollakin tavalla joulupukkiin liittyy. Jos sen muotoa tarkemmin katselee, niin tunturi onkin kuin onkin makaavan ihmiskorvan muotoinen. Ja itse asiassa se ”korva” pitääkin sisällään maailman ehkä tehokkaimman tutkan, jolla joulupukki ja hänen tonttuapulaisensa kuulevat maailman kaikkien lasten toivomukset.

Edellä kerrotun uskoo ken haluaa, mutta taatusti totta on se, että Korvatunturi on ollut joulupukin kotipaikkana jo ennen Coca.Cola -joulupukin syntyä. Tämän äärimmäisen kotipaikkamäärityksen teki Suomen yleisradion lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Markus Rautio alias Markus-setä, jonka jokaviikkoista Lastentunti-ohjelmaa kuunneltiin ennen näköradiota eli televisiota peräti kolmen vuosikymmenen ajan. Suomalaisen joulupukin maailmanvalloituksen pioneeri on ehdottomasti radio- ja tv-viihteen grand old man Niilo Tarvajärvi, jonka viitoittamaa tietä kohti kansainvälisiä markkinoita kulki ensin Matkailun edistämiskeskuksen vahva tekijänainen Pirkko Hannula ja sittemmin myös median moniottelija Arto Tuominen yhdessä elokuvaohjaaja Lauri Törhösen ja mainos- ja markkinointimies Kaj Wallinin kanssa.  Myös suuressa maailmassa tunnetut ja tunnustetut kuvittaja-sanailijat Mauri Kunnas ja Pekka Vuori ovat omilla valloittavilla luomuksillaan laajentaneet suomalaisen joulupukin tunnettuutta.

Ja yhden erikoiskunniamaininnan joulupukki haluaa antaa oman kotimaansa kansalliselle lentoyhtiölle Finnairille. joka jo muutaman vuosikymmenen ajan on tehnyt kullanarvoista työtä suomalaisen joulupukin puolesta erityisesti ensin Japanissa ja myöhemmin myös Kiinassa ja muissa Kauko-Idän maissa.

santas-yawn.jpgKuva: Pekka Vuori